Αληθινό ΘράσοςTrue Grit Γουέστερν 2010, ΗΠΑ, Έγχρωμη, Διάρκεια: 110'

Τα ιδιοφυή αδέλφια αποδομούν όπως εκείνα και μόνο εκείνα ξέρουν την πρωτότυπη ιστορία αυτοδικίας -τοποθετημένη στα 1870, αμέσως μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο- με στόχο να φωτίσουν την ψυχοσύνθεση της πρωταγωνίστριας, Μάτι Ρος, μιας δεκατετράχρονης που θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη για το φόνο του πατέρα της κι αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια της.

Φτάνει, λοιπόν, στο Αρκάνσας με σκοπό να βρει το δειλό Τομ Τσέινι που λέγεται πως σκότωσε τον πατέρα της και ζητά τη βοήθεια ενός φιλικού προς το αλκοόλ, μονόφθαλμου, ομοσπονδιακού αστυνομικού, του Ρούστερ Κόγκμπερν, ο οποίος, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, δέχεται τελικά να τη βοηθήσει, και να τον καταδιώξει. Τον Τσέινι όμως καταδιώκει και ένας άλλος αστυνομικός, ο Λα Μπιφ, που θέλει κι αυτός από την πλευρά του να τον συλλάβει και να τον παραδώσει στις αρχές του Τέξας, ώστε να δικαστεί εκεί κι εκείνος να πάρει την αμοιβή της επικήρυξής του… Οι τρεις τους τώρα, καθένας για τους δικούς του λόγους, αναζητούν τον Τσέινι δίχως να ξέρει κανείς τους πού θα τους βγάλει αυτή η περιπέτεια…

Trivia
Το μυθιστόρημα “True Grit” είναι το δεύτερο (από τα πέντε συνολικά) του Τσαρλς Πόρτις μετά το “Norwood” και θεωρείται το αριστούργημα του συγγραφέα, τον οποίο μάλιστα συγκρίνουν γι’ αυτό το βιβλίο με τον Μαρκ Τουέιν όσον αφορά στο καυστικό χιούμορ, την ανεξάρτητη ηρωίδα και τα αμιγώς αμερικανικά θέματα που πραγματεύεται.
Οι αδελφοί Κοέν θεώρησαν πως το “True Grit” ήταν το καταλληλότερο μυθιστόρημα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη, καθώς αφενός η πρωταγωνίστρια έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους Κοενικούς πρωταγωνιστές και αφετέρου είναι μια ιστορία γουέστερν που είναι και το αγαπημένο είδος των Κοέν.
Ο ηθοποιός Μπάρι Πέπερ σχολιάζει σχετικά: «Οι διάλογοι στο μυθιστόρημα θυμίζουν καουμπόικη ποίηση δια χειρός Σαίξπηρ και αυτό που είναι αξιοθαύμαστο είναι το πόσο ακριβής και πιστή στη γλώσσα είναι η προσαρμογή των Κοέν. Ο τρόπος που χειρίστηκαν το υλικό του Πόρτις είναι αξιοθαύμαστος.» Ο Ματ Ντέιμον επισημαίνει «Δεν είχα διαβάσει ποτέ μου το μυθιστόρημα μέχρι που μου το έδωσαν οι Κοέν. Είναι ένα φανταστικό Αμερικανικό μυθιστόρημα και πρέπει να έχει την ανάλογη αναγνώριση. Η προσαρμογή των Κοέν είναι άψογη. Χρησιμοποίησαν τους αυθεντικούς διαλόγους και έχουν συλλάβει πλήρως το πνεύμα του Πόρτις αναφορικά με τον τρόπο που μιλούσαν τότε που λαμβάνει χώρα η δράση.»
Από την αρχή της προσαρμογής του μυθιστορήματος οι αδελφοί Κοέν ήξεραν πως ήθελαν για πρωταγωνιστή της ταινίας τον Τζεφ Μπρίτζες, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί και το 1998 στην –κλασική- πλέον ταινία τους The Big Lebowski. Η προσέγγιση του Τζεφ Μπρίτζες δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του Τζον Γουέιν, αφού και η ταινία των Κοέν δε θυμίζει σε τίποτα εκείνη του 1969. «Ο Ρούστερ είναι με το ένα πόδι από την πλευρά του νόμου και με το άλλο στην εντελώς αντίθετη πλευρά. Αλλά έχει αυτό ακριβώς που αναζητά η νεαρή ηρωίδα: αληθινό θράσος, αφού, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα δεν το βάζει ποτέ του κάτω, αλλά πολεμά μέχρι τέλους» σχολιάζει ο πρωταγωνιστής για το ρόλο του.
Η μεγάλη αποκάλυψη της ταινίας όμως είναι η νεαρή Χέιλι Στάινφελντ, η οποία πήρε το ρόλο στο πάρα πέντε κι αφού είχαν γίνει πολλές ακροάσεις σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Εκείνο που κέρδισε τόσο τους παραγωγούς όσο και τους σκηνοθέτες είναι η έντονη προσωπικότητα της μικρής και η τόλμη της, αλλά κυρίως ο συνδυασμός του εύθραυστου της ηλικίας και του παρουσιαστικού της με ένα υποβόσκοντα θράσος.
Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνουν ο Ματ Ντέιμον, που ήθελε από καιρό να συνεργαστεί με τους αδελφούς Κοέν και ενθουσιάστηκε με το ρόλο, ο Τζος Μπρόλιν, παλιός συνεργάτης των Κοέν και ο Μπάρι Πέπερ.
Στη διεύθυνση φωτογραφίας βρίσκουμε τον πολλάκις υποψήφιο για Όσκαρ Ρότζερ ΝτίκινςΟ Κάρτερ Μπάργουελ επιμελήθηκε τη μουσική της ταινίας.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: