"Σκέψου πρώτα τι θέλεις να γράψεις και μετά..."

"Σκέψου πρώτα τι θέλεις να γράψεις και μετά..."

Τα  συστατικά του καλού γραπτού λόγου

Όταν γράφω προσπαθώ:

1. Να φτιάξω από πριν ένα σχέδιο (στο πρόχειρό μου ή στη χειρότερη περίπτωση στο μυαλό μου).

2. Να γράψω έναν πρωτότυπο πρόλογο που θα κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα λέει σε γενικές γραμμές αυτά που έχω σκεφτεί .

3. Πριν γράψω μία παράγραφο να σκεφτώ τι ακριβώς θέλω να πω και μετά να αρχίσω να γράφω.

4. Πριν γράψω μία πρόταση να τη λέω πρώτα ολόκληρη από μέσα μου και μετά να αρχίσω να γράφω.

5. Κάθε φορά που τελειώνω μία πρόταση ή μία παράγραφο να ξαναδιαβάσω αυτά που έχω γράψει.

6. Να μην επαναλαμβάνω τις ίδιες λέξεις (ρήματα, συνδέσμους, επιρρήματα).

7. Κι αν το υποκείμενο σε 2 ή 3 συνεχόμενες προτάσεις είναι το ίδιο μπορώ να το παραλείψω ή να το γράψω με κάποια αντωνυμία.

8. Να χρησιμοποιώ όλες τις αισθήσεις μου στην περιγραφή και στην αφήγηση και να τηρώ τη χρονολογική σειρά των γεγονότων.

9. Να είναι η αφήγησή μου και η περιγραφή μου όσο πιο λεπτομερής γίνεται. Όταν αφηγούμαι να είναι σαν να βλέπω τα γεγονότα σε αργή κίνηση και όταν περιγράφω σαν να βλέπω σε φωτογραφία.

10. Να χρησιμοποιώ παρομοιώσεις και μεταφορές, αλλά με μέτρο και προσπαθώ να είναι επιτυχημένες. Αν δεν μου ακούγονται καλά στο αυτί καλύτερα να τις αφήνω.

11. Να χρησιμοποιώ κοσμητικά επίθετα, αλλά κι αυτά με μέτρο.

12. Να προσέχω τα σημεία στίξης να είναι σωστά, να μη βγαίνω από τα περιθώρια και να προσέχω τα γράμματα μου να είναι τουλάχιστον ευανάγνωστα, στο ίδιο ύψος και να πατάνε όλα στην κάτω γραμμή.

13. Να χρησιμοποιώ διάλογο (ευθύ ή πλάγιο, μπορώ να το κάνω κι εναλλάξ), και φροντίζω αυτά που θα ειπωθούν να είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στην ιστορία μου και όχι λόγια ανούσια απλώς για να γράψω ένα διάλογο.

14. Φροντίζω αν η έκθεσή μου αναφέρεται σε πρόσωπα να δίνω με έμμεσο τρόπο μία εικόνα για την εξωτερική τους εμφάνιση και κάποια στοιχεία για τον χαρακτήρα τους.

15. Τις σκέψεις μου και τα συναισθήματα μου, που είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της έκθεσης, προσπαθώ να τα διατυπώνω αμέσως μετά από κάποιο γεγονός της αφήγησης ή μετά από κάποια εικόνα που έχω δει ή ακούσει.

16. Οι σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου να είναι ειλικρινή και γνήσια και όχι να τα γράφω απλά για να τα γράφω.

17. Αν έχω να γράψω έκθεση ιδεών προσπαθώ να ορίζω τις έννοιες για τις οποίες καλούμε να γράψω (π.χ. αγάπη), να δίνω παραδείγματα, να αναφέρω απόψεις άλλων που πιθανότατα γνωρίζω, να διατυπώνω και τις δύο απόψεις για ένα ζήτημα και στο τέλος να παίρνω θέση, να ψάχνω το γιατί και πώς.

18. Όταν τελειώσω την έκθεση μου την ξαναδιαβάζω και ότι δεν μου αρέσει εκφραστικά το διορθώνω.

19. Επίσης, όταν ξαναδιαβάζω την έκθεσή μου προσέχω την ορθογραφία των καταλήξεών μου, θυμάμαι τους κανόνες που έχω μάθει και διορθώνω τα λάθη μου.

20. Όταν γράφω να σκέφτομαι πως κάθε γραπτή δημιουργία μου είναι ένα μικρό προσωπικό λογοτέχνημα και ποιος ξέρει κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να γίνω συγγραφέας.

Καλή επιτυχία