Το πιο ξεχωριστό σχολείο Αγγλικής Γλώσσας στην πόλη

DLE_8788-

Ακούσαμε για το ELC Argiris Hatzopoulos στο Κέντρο, στο Ρετζίκι, στην Πυλαία, στην Τριανδρία, στο Πανόραμα, στις 40 Εκκλησιές…, γενικά όπου κι αν βρεθούμε και τύχει να μιλήσουμε για μαθήματα Αγγλικών, είτε με φοιτητές είτε με γονείς, κάποιος θα το αναφέρει, θα το εκθειάσει και θα μας το συστήσει ανεπιφύλακτα. Την προηγούμενη εβδομάδα, λοιπόν, το επισκεφτήκαμε, για να δούμε από κοντά τι συμβαίνει σε αυτό το σχολείο και όλοι λένε πως «είναι το καλύτερο φροντιστήριο της Αγγλικών στη Θεσσαλονίκη!».

DLE_8593--

Η τοποθεσία του σχολείου είναι ιδανική. Βρίσκεται στις 40 Εκκλησιές, στην οδό Β. Βύζαντος 4 δίπλα στο κέντρο, κοντά στον Περιφερειακό και στις περισσότερες σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Αργύρης Χατζόπουλος, ο ιδιοκτήτης του English Language Courses, ο οποίος μας ενημέρωσε πως το σχολείο ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2006, πως σήμερα πλέον στα τμήματα του φοιτούν σχεδόν 300 μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες και ενήλικες, εργάζονται δώδεκα καθηγητές ξένων γλωσσών, ενώ ήδη στα 10 χρόνια λειτουργίας του 960 μαθητές/τριες έχουν πάρει πτυχία Lower, Advanced και Proficiency του Πανεπιστημίου Cambridge (FCE, CPE) και Michigan (ECCE, ALCE, ECPE).

DLE_8559-

Τα μυστικά της επιτυχίας

Μιλώντας με μαθητές, με γονείς, με τους καθηγητές διαπιστώσαμε πως τα μυστικά της επιτυχίας του ELC Argiris Hatzopoulos είναι μία σειρά από καινοτομίες που εφαρμόζει στην διδασκαλία της Γλώσσας (όπως η ένταξη της λογοτεχνίας, της δημιουργικής γραφής), η ποιότητα των καθηγητών/τριων (οι περισσότεροι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων και native speakers) και η φιλοσοφία με την οποία δομούνται οι σχέσεις των καθηγητών με παιδιά και γονείς, όσο και με φοιτητές/τριες.

DLE_8637--

Οι καθηγητές

του ELC Argiris Hatzopoulos, τους οποίους είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε και να φωτογραφίσουμε, είναι ένα κράμα έμπειρων και νέων ταλαντούχων καθηγητών/τριων. Έχοντας οι περισσότεροι ως μητρική τους γλώσσα τα Αγγλικά, εργαζόμενοι εδώ και χρόνια στο σχολείο έχουν συγκροτήσει μία ομοιογενή και δυνατή ομάδα, για να μην πούμε οικογένεια. Με συνεχή διάλογο και συνεργασία και με την καθοδήγηση του Αργύρη Χατζόπουλου έχουν δημιουργήσει μια ενιαία φιλοσοφία και μέθοδο διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας που γίνεται αντιληπτή οποιονδήποτε καθηγητή ή καθηγήτρια παρακολουθήσει κάποιος.

DLE_8756-

Οι καινοτομίες

που εφαρμόζει το ELC Argiris Hatzopoulos στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας και που δύσκολα της συναντάς σε άλλα συμβατικά φροντιστήρια, είναι η ένταξη της λογοτεχνίας, του θεάτρου, των debate, των σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας. Με αυτόν τον τρόπο το μάθημα γίνεται πιο ενδιαφέρον και βιωματικό και ταυτόχρονα ο μαθητής/τρια αναπτύσσει την γλωσσική του ικανότητα ερχόμενος καθημερινά σε επαφή με κείμενα από διάφορα επικοινωνιακά πλαίσια, και ταυτόχρονα ωθείται στη συνεχή παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου. Παράλληλα με τις καινοτομίες το ΕLE Argiris Hatzopoulos έχει διαμορφώσει και αυστηρά δομημένη και οργανωμένη μέθοδο διδασκαλίας. Σε ολιγομελή και ευέλικτα τμήματα των 6-8 ατόμων, μ’ εξατομικευμένη διδασκαλία, με καθημερινή και περιοδική αξιολόγηση, ο μαθητής αναπτύσσει δεξιότητες, όπως η ορθογραφία, η ανάγνωση, η κατανόηση και η παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου.

Argiris Xatzopoulos

Η λογοτεχνία

Στο ELC Argiris Hatzopoulos έχουν καθιερώσει τη δημιουργική κατανόηση και αναπαραγωγή λογοτεχνικών κειμένων από τους μαθητές ως ένα από τα βασικότερα μέσα εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας από τα πρώτα βήματα μέχρι και το Proficiency. Όπως μας εξήγησε ο Αργύρης Χατζόπουλος η ένταξη της λογοτεχνίας στη διδασκαλία επιλέχτηκε διότι είναι ένα πολύ δραστικό μέσο τόσο καλλιέργειας της γλώσσας όσο και ανάπτυξης της κριτικής και της φαντασίας των μαθητών/τριών. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τα μικρά παιδιά διαβάζουν παραμύθια ή βιβλία κλασσικής λογοτεχνίας προσαρμοσμένα για μικρά παιδιά, με τη βοήθεια των καθηγητών τους ανακαλύπτουν από τι συνίσταται ένας ενδιαφέρον χαρακτήρας, πως υφαίνεται η πλοκή μιας ιστορίας, ποιες τεχνοτροπίες συνηθισμένες και ασυνήθιστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και στο τέλος συγγράφουν ένα Book Report.

DLE_8810

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά

Στο ELC Argiris Hatzopoulos γίνονται και Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά εκτός μαθημάτων, συνήθως Σαββατοκύριακα. Αυτά περιλαμβάνουν εκτός από αναγνώσεις και συζητήσεις, τα workshop. Τα workshop περιλαμβάνουν μικρές και δημιουργικές εργασίες, τύπου prompts, όπου οι συμμετέχοντες παράγουν ένα μικρό κείμενο με βάση κάποιες οδηγίες – τεχνικές που έχουν προκύψει ύστερα από ανάλυση παραδειγμάτων. Μέσω των ασκήσεων και παραδειγμάτων, με παρατηρήσεις στα γραπτά των συμμετεχόντων δίνεται έμφαση στην πρώτη ιδέα, στους χαρακτήρες, στην πλοκή, στο περιβάλλον, στο δραματικό διάλογο, στο ρυθμό, στη φωνή με τελικό στόχο τη συγγραφή ενός διηγήματος στα Αγγλικά.

FullSizeRender_10

Τα clubs

Στο ELC Hatzopoulos λειτουργούν club Επαγγελματικού Προσανατολισμού – Εμπειριών (career days – experiences), club θερινών εκπαιδευτικών τμημάτων στην Αγγλία (σε συνεργασία με το Concorde International English Language and Activity Courses Canterbury, Kent, UK), club ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ διοργανώνονται εκδρομές για σκι ή ορειβασία, με στόχο οι μαθητές να αποκτούν ευρύτερες γνώσεις που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο να μάθει το παιδί Αγγλικά, αλλά να γνωρίσει αξίες, να διαμορφώσει χαρακτήρα.

FullSizeRender_7

Η σχέση με τους γονείς

Είναι εξίσου σημαντική με τη μέθοδο, τις καινοτομίες και τους καθηγητές. Στο ELC Argiris Hatzopoulos πιστεύουν πως η επιτυχία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας διδασκόντων-μαθητών-γονιών, γι’ αυτό και επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους γονείς, όχι μόνο με τη δίμηνη ενημέρωση για τις επιδόσεις των μαθητών και τις προγραμματισμένες συναντήσεις (parents’ days), αλλά με την σχεδόν καθημερινή επαφή με τους γονείς μετά το μάθημα. Εκείνο που μας έκανε μεγάλη εντύπωση και ομολογουμένως δεν έχουμε ξανασυναντήσει πουθενά είναι ότι στο ELC Argiris Hatzopoulos δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να παρακολουθήσουν ένα μάθημα στην τάξη του παιδιού τους. Παράλληλα κάθε χρόνο λειτουργεί στο σχολείο και Σχολή Γονέων με ειδικευμένη στη συμβουλευτική ψυχολόγο.

Ο αριθμός των πτυχίων και τα ποσοστά των επιτυχόντων

μαρτυρούν την αλήθεια των παραπάνω. Ήδη στα 10 χρόνια λειτουργίας του σχολείου 960 μαθητές/τριες έχουν πάρει πτυχία Lower, Advanced και Proficiency του Πανεπιστημίου Cambridge (FCE, CPE) και Michigan (ECCE, ALCE, ECPE). Τα ποσοστά των επιτυχόντων πολλές φορές αγγίζουν το 100% (επίσημα και βεβαιωμένα είναι αναρτημένα σε παράθυρο της ιστοσελίδας www.elc.edu.gr) εξηγεί γιατί δεκάδες μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες κάθε χρόνο συρρέουν για μία θέση στο φροντιστήριο. Σε ερώτηση μας γιατί δεν επεκτείνονται αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση, ο Αργύρης Χατζόπουλος μας εξήγησε πως δεν θέλει να χαθεί η προσωπική σχέση μεταξύ καθηγητών, μαθητών και γονιών, η οποία είναι και ένα από τα μυστικά της επιτυχίας.

DLE_8721--

Τα δίδακτρα

Τέλος ρωτήσαμε και για τα δίδακτρα. Διαπιστώσαμε πως είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις υπηρεσίες, τον αριθμό των ωρών, την ποιότητα των καθηγητών και το συνολικό αριθμό των μαθημάτων που προσφέρει. Ένας μαθητής/τρια είτε φοιτητής/τρια είτε είναι παιδί κάνοντας την εβδομάδα δύο μαθήματα των εκατό λεπτών, συν ένα listening, συν μέχρι και δέκα extra μαθήματα πριν τις εξετάσεις και δώδεκα Τεστ προσομοίωσης που γράφονται τις Κυριακές, θα έχει την ευκαιρία να κάνει συνολικά 200 ώρες το χρόνο Αγγλικά.

*Βύζαντος 4, Τηλ. 2310 200 383