Δημιουργική Γραφή στα Αγγλικά

 

3 Εργαστήρια των 100'λεπτών

1 Σεμινάριο 8 συναντήσεων

 

4

Σε ποιους απευθύνεται;

Τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής απευθύνονται στα επίπεδα 700 (Lower), 800 (Advanced), 900 (Proficiency) και είναι κατάλληλο για επίδοξους συγγραφείς! αλλά και για όσους θέλουν να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους στην γραφή.

 

Πώς οργανώνονται τα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο ELC;

Αρχικά γίνονται 3 εργαστήρια των 100' κατά τη διάρκεια του έτους και στη συνέχεια γίνεται ένα ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ.

Τα τρία πρώτα εργαστήρια έχουν σαν στόχο να έρθουν οι μαθητές/τριες σε επαφή με τη λογοτεχνική γραφή (σε τρία πολύ αγαπημένα σε όλους θέματα) και στη συνέχεια να διδαχτούν και να εργαστούν σε μεγαλύτερο βάθος στο σεμινάριο σε 8 συναντήσεις.

 

Ποιοι διδάσκουν;

Στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής θα διδάξει η κ. Κική Χατζοπούλου καθηγήτρια της Αγγλικής Φιλολογίας με ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες στη Δημιουργική Γραφή (Μεταπτυχιακό στην Δημιουργική Γραφή για εφήβους στο New School of New York).

 

Τα 3 εργαστήρια των 100' λεπτών


 

1ο Εργαστήριο (11 Δεκεμβρίου 2016):    ROMANCE
2ο Εργαστήριο (25 Φεβρουαρίου 2017): MYSTERY NIGHT

3ο Εργαστήριο (18 Μαρτίου): SOAP OPERA.

 

Τι περιλαμβάνουν τα εργαστήρια;

Τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν αναγνώσεις συζητήσεις και workshop. Τα workshop θα περιλαμβάνουν μικρές και δημιουργικές εργασίες, τύπου prompts, όπου οι συμμετέχοντες θα παράγουν ένα μικρό κείμενο με βάση κάποιες οδηγίες - τεχνικές που θα έχουν προκύψει ύστερα από ανάλυση παραδειγμάτων. Μέσω των ασκήσεων και παραδειγμάτων, με παρατηρήσεις στα γραπτά των συμμετεχόντων θα δοθεί έμφαση: στην πρώτη ιδέα, στους χαρακτήρες, στην πλοκή, στο περιβάλλον, στο δραματικό διάλογο, στο ρυθμό, στη φωνή.

 

Πόσο κοστίζει;

Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν στους μαθητές του  ELC Argiris Hatzopoulos. Για άτομα εκτός φροντιστηρίου τα δίδακτρα είναι 60 Ευρώ το άτομο. (20 Ευρώ για κάθε εργαστήρι)

Πώς δηλώνω συμμετοχή;

Είτε τηλεφωνικά (2310200383) είτε με mail (ahatzop.elc@gmail.com) είτε με μία επίσκεψη σας στο χώρο του φροντιστηρίου (17.00 - 22.00, Βιζύης Βύζαντος 4, 40 Εκκλησιές)

1- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Διδάσκουσα: Χατζοπούλου Κική

Συνολική διάρκεια σεμιναρίου: 8 ημέρες (2 ώρες την ημέρα)

Πόσο κοστίζει; είναι 160 Ευρώ και για τις 8 συναντήσεις.


Μάθημα Πρώτο: Εισαγωγή στη Δημιουργική Γραφή

Συζήτηση περί συγγραφής και βιβλίων, ανασκόπηση της έννοιας της δημιουργικής γραφής. Δημιουργικό παιχνίδι: Ρακοσυλλέκτης Λέξεων. Διάλειμμα. Ιδέες και φαντασία: από πού βρίσκουμε έμπνευση; Διαβάζουμε συμβουλές και εμπειρίες διάσημων συγγραφέων. Δημιουργικό παιχνίδι: Πίσω από την πόρτα. Διαβάζουμε και συζητάμε τις απαντήσεις μας.

Μάθημα Δεύτερο: Χαρακτήρες και Αφηγητές

Με την βοήθεια διάσημων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, ανακαλύπτουμε από τι συνίσταται ένας ενδιαφέρον χαρακτήρας τις περιπέτειες του οποίου θα ακολουθούσαμε σε ένα βιβλίο. Παιχνίδι: Τι σου λέει το πορτραίτο; Διάλειμμα. Εξετάζουμε ξανά τα βιβλία, αυτή τη φορά επικεντρωμένοι στους αφηγητές. Ανάλυση και συζήτηση των αφηγηματικών τρόπων στη λογοτεχνία. Παιχνίδι: Όταν ο Χάρρυ Πότερ συνάντησε το Μικρό Νικόλα.

Μάθημα Τρίτο: Περιβάλλον και Περιγραφή

Συζήτηση για τον χώρο μιας ιστορίας, την τοποθεσία και το περιβάλλον. Διαβάζουμε και αναλύουμε κεφάλαιο από βιβλίο και αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους ο συγγραφέας μας κατατόπισε στη σκηνή. Παιχνίδι: Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Διάλειμμα. Διαβάζουμε και συζητάμε για διάφορα κομμάτια περιγραφικού λόγου από διάσημους συγγραφείς. Παιχνίδι: Περιέγραψε το Χρώμα χωρίς να χρησιμοποιήσεις τη λέξη.

Μάθημα Τέταρτο: Δράση και Διάλογος

Συζήτηση για την πλοκή μιας ιστορίας, εξετάζοντας τεχνοτροπίες συνηθισμένες και ασυνήθιστες. Χρησιμοποιούμαι ως παράδειγμα παραμύθια. Παιχνίδι: Και μετά χειροτέρεψε! Διάλειμμα. Διαβάζουμε διαλόγους από θεατρικά έργα και διηγήματα, και συζητάμε για τη σύνθεση ενός διαλόγου. Παιχνίδι: Σαν τη μάνα κι η κόρη.

Μάθημα Πέμπτο: Η Ιστορία μας και Μορφή

Συμπληρώνουμε και συζητάμε για την Ιστορία μας, ένα κείμενο που θα γράψουμε μέχρι το τέλος των μαθημάτων. Αναλύουμε τις πτυχές μιας ιστορίας και δημιουργούμε τα προσχέδια για το δικό μας διήγημα. Διάλειμμα. Μιλάμε και διαβάζουμε για την μορφή μιας ιστορίας. Κάνουμε ασκήσεις και παιχνίδια γράφοντας ποίηση, θεατρικά, και βιογραφικά διηγήματα.

Μάθημα Έκτο: Λογοτεχνικό Είδος

Συζητάμε και αναλύουμε τα διάφορα λογοτεχνικά είδη. Μιλάμε για τις διαφορές μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από παιδικά βιβλία, όπως και για τις μεταφορές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς φαντασίας. Παιχνίδι: Μα, τι τρόμος! Διάλειμμα. Συζητάμε για το πλαίσιο της ιστορίας μας, συμπεριλαμβανομένων την περίοδο και την κοινωνία, την τοποθεσία και το εθνικό περιβάλλον. Οι μαθητές συζητούν ατομικά με την καθηγήτρια την Ιστορία τους. Δουλεύουμε την Ιστορία μας.

Μάθημα Έβδομο: Η Ζωή ενός Συγγραφέα

Μιλάμε για τις συνήθειες και την καθημερινή ζωή ενός συγγραφέα και διαβάζουμε συμβουλές διάσημων συγγραφέων. Συζητάμε για την συγγραφική διαδικασία και την ανασύνταξη των κειμένων μας, για την ιδέα του λογοτεχνικού εργαστηρίου. Διάλειμμα. Συμμετέχουμε σε ένα λογοτεχνικό εργαστήρι, διαβάζοντας κείμενα μας και συζητώντας που δυσκολευόμαστε, και πως μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Δουλεύουμε την Ιστορία μας.

Μάθημα Όγδοο: Ο Εκδοτικός Κόσμος

Συζητάμε για τον κόσμο των εκδόσεων και πως κάποιος φτάνει να εκδώσει ένα διήγημά του, είτε σε εκδοτικό οίκο είτε σε περιοδικό. Προσπαθούμε να γράψουμε το οπισθόφυλλο της Ιστορίας μας. Διάλειμμα. Για το υπόλοιπο του μαθήματος, οι μαθητές διαβάζουν τις ολοκληρωμένες ιστορίες τους, και συζητάμε για τις εμπειρίες τους σ’ αυτό το σεμινάριο και για τα μελλοντικά τους σχέδια.

 

Πώς δηλώνω συμμετοχή;

Είτε τηλεφωνικά (2310200383) είτε με mail (ahatzop.elc@gmail.com) είτε με μία επίσκεψη σας στο χώρο του φροντιστηρίου (17.00 - 22.00, Βιζύης Βύζαντος 4, 40 Εκκλησιές)